19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Název Množství a jednotka
hovězí žebra s kostí 500 g
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Játrové knedlíčky

Název Množství a jednotka
játra 150 g
vejce 1 ks
česnek 2 stroužky
strouhanka
sůl
Zobrazit všechny ingredience
polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou cibuli, pepř, nové koření a vaříme pomalu "táhnutím" na mírném ohni do poloměkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu vcelku, snítku petrželky a dovaříme doměkka. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme a vrátíme zpátky do polévky. Maso a trošku vývaru můžeme použít např. do rajské omáčky. Lžičkou zaváříme játrové knedlíčky, povaříme 5 minut a polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželkou.

Játrové knedlíčky:
Játra očistíme, případně odstraníme kanálky. Naškrábeme ostrým nožem nebo rozmixujeme. Dáme do misky, přidáme vajíčko, sůl (podle velikosti a množství jater, na 100g jater cca půl lžičky soli) utřený česnek (dtto, na 100g jater 2 stroužky česneku), mletý pepř a zahustíme strouhankou tak, aby vzniklo husté těstíčko. Necháme 10 minut odležet a zaváříme lžičkou do vroucí už hotové polévky. Jakmile knedlíčky vyplavou, povaříme ještě asi pět minut a můžeme podávat.



 


RECEPTY

Borůvkový špaldový koláč

Postup: V míse ušleháme ručním šlehačem vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Řepné karbanátky s kapustou

Postup: Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák z brambor

Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě, nebo použijeme zbytek brambor od oběda.... zobrazit recept

RECEPTY

Makaróny se sýrem a šunkou

Postup: Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...